Suszony ziemniak

Ziemniak suszony to skondensowany ziemniak w odwodnionej formie. Mając na uwadze zdrowie konsumentów wprowadziliśmy technologię wytwarzania suszonego ziemniaka opartą w pełni o naturalne surowce, bez zastosowania żadnych dodatków. Nasz susz z ziemniaka jest wyprodukowany w 100% z ziemniaka jadalnego.

Susz z ziemniaka polskiego

Produkt może być stosowany w różnych gałęziach przetwórstwa spożywczego, również jako alternatywa dla płatków ziemniaczanych. Produkowany przez nas susz ziemniaczany jest bogaty w skrobię i białko. Posiada niską zawartość tłuszczu, popiołu i włókna.

suszona marchew w sprzedazy

Suszony ziemniak w sprzedaży

  • Produkt dostępny w workach 25 kg lub big-bagach
  • Minimalna ilość zamówienia: 1 paleta

Forma sprzedaży

  • grys ziemniaczany
  • proszek ziemniaczany

Ziemniaki suszone

Ziemniaki suszone cieszą się coraz to większą popularnością. Mogą sprawdzić się zarówno w tradycyjnej, jak i nowoczesnej kuchni. Dodatkowymi korzyściami ziemniaków suszonych jest fakt, że są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Suszone ziemniaki znajdują zastosowanie jako dodatki do sosów, dań jednogarnkowych, zup oraz jako dodatek w mieszance warzyw i przypraw. Suszone ziemniaki mogą być także wykorzystywane w potrawach, jako składnik wzmacniający smak.

Suszone ziemniaki stosowane są również jako dodatek w przemyśle piekarniczym, spożywczym oraz chłodniczym i garmażeryjnym (produkcja klusek, placków ziemniaczanych i pyz).

Składniki odżywcze w ziemniaku

Bulwy ziemniaków należą do rodziny psiankowatych. Ziemniaki to jedne z najczęściej spotykanych warzyw na naszych stołach. Ziemniaki są lekkostrawne, a składniki odżywcze w nich zawarte łatwo przyswajalne. To, co ważne, ziemniaki są niskokaloryczne i zawierają niewielką ilość tłuszczu. Ponadto mają działanie zasadotwórcze, które równoważą kwasotwórcze działanie mięsa, z którym często są serwowane.

Działanie prozdrowotne

Ziemniaki dostarczają błonnika pokarmowego, który zwiększa uczucie sytości, a jednocześnie poprawia trawienie i perystaltykę jelit. Błonnik to doskonałe rozwiązanie na problemy z trawieniem, biegunki oraz zaparcia. Ziemniaki są także źródłem białka. I chociaż występuje ono w ziemniakach w niewielkiej ilości (2%), to odznacza się wysoką wartością biologiczną.

są lekkostrawne

są źródłem

błonnika pokarmowego

są niskokaloryczne,

zawierają mało tłuszczu

mają działanie

zasadotwórcze

Kaloryczność ziemniaków

Średni poziom kaloryczności wczesnych ziemniaków wynosi 69 kcal/289 kJ w 100 g produktu. Średnia porcja obiadowa to ok. 2 – 3 ziemniaki, a więc średnio 120 – 180 kcal. Porcja obiadowa ziemniaków jest więc mniej kaloryczna niż odpowiadająca jej ilość kaszy czy ryżu. Ogromną zaletą ziemniaków jest fakt, iż gotowane ziemniaki nie obciążają żołądka, a jednocześnie przynoszą uczucie sytości. Zawarta w nich skrobia rozkłada się dość wolno, dzięki czemu przez dłuższy czas może dodawać energii mięśniom.

69 kcal / 289 kJ na 100g produktu

Porcja obiadowa ziemniaków jest mniej kaloryczna, niż odpowiadająca jej ilość kaszy czy ryżu.

Historia ziemniaków

Ziemniaki to warzywa odkryte już tysiące lat temu. Do Europy trafiły w XVI w., jako wynik odkryć geograficznych i już na stałe zadomowiły się w europejskich kuchniach. Szczególnie jednak dobrze przyjęły się w Polsce i to właśnie nasz kraj znajduje się w pierwszej dziesiątce krajów na świecie o największym spożyciu tego warzywa. Ich dużą zaletą jest wytrzymałość, która sprawia, że przy odpowiedniej obróbce lub przechowywaniu mogą być przechowywane przez długi okres.

historia ziemniakow

Różnorodność ziemniaków

Obecnie dostępnych jest w Polsce niemal 120 gatunków ziemniaków. I chociaż w sprzedaży najczęściej spotkać można tylko kilka odmian, to jednak dalej możemy potwierdzić, iż ziemniaki są bardzo wszechstronnym warzywem. W naszej diecie mogą występować pod różnymi postaciami – gotowane, smażone, pieczone czy suszone i dlatego nigdy nam się nie znudzą.

Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszych stron www, do celów statystycznych oraz reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności